Spring til indhold
Er det muligt at spise klimavenligt uden at blive vegetar?

Er det muligt at spise klimavenligt uden at blive vegetar?

At spise klimavenligt bliver mere og mere relevant, men betyder det, at man skal blive vegetar for at gøre en forskel? Hos Baryl arbejder vi med bæredygtige løsninger i vores madlavning, og vi ved, at mange gerne vil reducere deres klimaaftryk – uden nødvendigvis at opgive kød helt.

Den gode nyhed er, at der er mange måder at spise mere klimavenligt på, selv hvis man stadig ønsker at inkludere animalske produkter i sin kost. I dette blogindlæg ser vi nærmere på, hvordan man kan gøre en forskel for klimaet gennem bevidste valg – uden at gå all-in på en vegetarisk eller vegansk livsstil.

 

Hvordan påvirker vores mad klimaet?

Fødevareproduktion er en af de største klimasyndere, når det gælder udledning af drivhusgasser. Ifølge FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) står landbruget for omkring en fjerdedel af verdens samlede CO2-udledning.

Kødproduktion er særligt ressourcekrævende, da det kræver store mængder vand, foder og landarealer. Samtidig frigiver drøvtyggere som køer og får metan, en kraftig drivhusgas.

Men det betyder ikke, at man skal droppe kød helt for at spise mere klimavenligt. Det handler snarere om at tage bevidste valg og reducere de mest klimabelastende fødevarer, samtidig med at man vælger mere bæredygtige alternativer.

 

1. Spis mindre, men bedre kød

En af de mest effektive måder at spise mere klimavenligt på er at reducere mængden af kød, især rødt kød fra okse og lam, som har det højeste klimaaftryk.

I stedet for at spise kød hver dag kan man indføre et par kødfrie dage om ugen. Når man så vælger at spise kød, kan man prioritere kvalitet frem for kvantitet og vælge kød fra økologiske eller bæredygtige landbrug, hvor produktionen belaster miljøet mindre.

Fjerkræ som kylling har for eksempel et langt lavere klimaaftryk end oksekød. En anden mulighed er at vælge vildt eller lokalt produceret kød, som ofte har en mere bæredygtig produktionsform.

 

2. Vælg bæredygtige fisk og skaldyr

Fisk og skaldyr kan være et godt alternativ til kød, men det er vigtigt at vælge bæredygtige arter. Overfiskeri og destruktive fiskemetoder kan skade havmiljøet, men der findes certificeringer som MSC (Marine Stewardship Council) og ASC (Aquaculture Stewardship Council), der hjælper forbrugere med at vælge mere ansvarligt.

Blåmuslinger, østers og små fiskearter som sild og makrel har generelt et lavere klimaaftryk end tun og laks.

 

3. Øg andelen af plantebaserede måltider

At spise mere klimavenligt betyder ikke nødvendigvis, at man skal blive vegetar, men snarere at man kan øge andelen af plantebaserede måltider. En enkel måde at gøre dette på er at lade grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn spille hovedrollen på tallerkenen, mens kød og animalske produkter bliver et supplement frem for en nødvendighed.

Hos Baryl eksperimenterer vi med plantebaserede retter, der er både nærende og smagfulde. For eksempel kan bønner, linser og kikærter bruges som proteinkilder i retter, der stadig mætter og giver en god tekstur.

 

4. Vælg sæsonens råvarer

At spise efter sæsonen er en anden måde at reducere sit klimaaftryk på. Lokalt dyrkede grøntsager og frugter kræver færre ressourcer end dem, der skal importeres langvejsfra, ofte med flytransport.

Sæsonens råvarer smager ikke kun bedre, men har også et lavere klimaaftryk. Om sommeren kan man nyde friske danske jordbær, mens efteråret byder på kål, rodfrugter og æbler.

 

5. Undgå madspild

En af de mest oversete måder at spise mere klimavenligt på er at reducere madspild. Ifølge FN’s miljøprogram går en tredjedel af al produceret mad til spilde, hvilket bidrager unødigt til CO2-udledning.

Man kan gøre en stor forskel ved at:

  • Planlægge sine måltider og købe ind med omtanke
  • Bruge rester til nye retter i stedet for at smide dem ud
  • Fryse mad ned, hvis man ikke når at spise den i tide

Hos Baryl arbejder vi aktivt med at minimere madspild ved at udnytte råvarerne bedst muligt og tilbyde fleksible portionsstørrelser.

 

6. Drik med omtanke

Mange tænker ikke over, at deres valg af drikkevarer også påvirker klimaet. Kaffe og vin kan have et højt klimaaftryk, men man kan reducere påvirkningen ved at vælge økologiske og bæredygtigt producerede alternativer.

At drikke vand fra hanen i stedet for flaskevand er en anden enkel måde at spise mere klimavenligt på. Flaskebaseret vandproduktion kræver store mængder energi og ressourcer, mens postevand er et langt mere bæredygtigt valg.

 

7. Støt restauranter og caféer med en grøn profil

Når man spiser ude, kan man vælge caféer og restauranter, der prioriterer bæredygtighed. Det kan være steder, der bruger økologiske råvarer, reducerer madspild og har en menu, der inkluderer flere klimavenlige alternativer.

Hos Baryl er vi stolte af at servere mad, der ikke kun smager godt, men også er godt for planeten. Vi bruger primært økologiske og sæsonbetonede ingredienser og har et stærkt fokus på bæredygtige løsninger i vores daglige drift.

 

Små valg, stor forskel

Det er en myte, at man skal blive vegetar for at spise klimavenligt. Små ændringer i ens kostvaner kan gøre en stor forskel, uden at man behøver at ændre alt fra den ene dag til den anden.

Ved at:

  • Reducere kødforbruget
  • Vælge bæredygtige proteinkilder
  • Spise mere plantebaseret
  • Prioritere sæsonens råvarer
  • Undgå madspild
  • Drikke med omtanke
  • Støtte bæredygtige spisesteder

kan man bidrage til en grønnere fremtid uden at opgive sin nuværende livsstil fuldstændigt.

Hos Baryl gør vi det nemt at træffe klimavenlige valg – uden at gå på kompromis med smag og kvalitet. Kom forbi vores caféer på Østerbro eller Frederiksberg, og lad dig inspirere til en mere bæredygtig måde at spise på.

Efterlad en kommentar

'

Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.

Se relevante indlæg

Hvad er økologisk mad, og hvorfor vælge det?

Hvad er økologisk mad, og hvorfor vælge det?

Har du nogensinde tænkt over, hvad der egentlig ligger bag det økologiske mærke på din mad? Økologi er mere end bare et label – det er et valg om at støtte bæredygtig produktion, naturlige råvarer ...

Læs mere
Er planteprotein bedre end animalsk protein? En guide til forskellene

Er planteprotein bedre end animalsk protein? En guide til forskellene

Protein er en af de vigtigste byggesten i vores kost, men der er ofte debat om, hvorvidt planteprotein kan måle sig med animalsk protein. Hos Baryl har vi et stort fokus på plantebaserede retter, o...

Læs mere